• Grupa PINO
  • Prv.pl
  • Patrz.pl
  • Jpg.pl
  • Blogi.pl
  • Slajdzik.pl
  • Tujest.pl
  • Moblo.pl
  • Jak.pl
  • Logowanie
  • Rejestracja

Domowe Wypieki Kasi

,,Jeśli pot­ra­fisz o czymś marzyć, to pot­ra­fisz także te­go dokonać''

Strony

  • Strona główna
  • Księga gości

Szarlotka biszkoptowa

 Składniki:

·         5 kwaskowatych jabłek obranych, startych na tarle o dużych oczkach

·            łyżeczka cynamonu

·            łyżka cukru

·            łyżka masła

Jabłka przesmażamy na maśle z cukrem i cynamonem, często mieszając ok.8 min.

Składniki na biszkopt:

·         1 szklanka mąki pszennej przesianej

·         1/2 szklanki mąki ziemniaczanej przesianej

·         3/4 szklanki cukru

·         1 cukier waniliowy

·         5 jaj w temp. pokojowej

·         200g. masła rozpuszczonego i ostudzonego

·         2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Ubijam białka na puszystą pianę, daję cukier, ponownie ubijam. Dodaję żółtka i ubijam do czasu, kiedy piana stanie się puszysta i lśniąca.

Do masy wsypuję mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszam i na koniec wlewam przestudzone masło, łączę składniki.

1/3 masy wylewam na przygotowaną wcześniej blaszkę lub tortownicę, wyrównuję powierzchnię łopatką i daję do nagrzanego piekarnika na 10min. Kiedy ciasto lekko się zetnie i przyrumieni wyciągam  z piekarnika i wykładam na ciasto przesmażone jabłka. Na jabłka daję pozostałą część masy biszkoptowej, wyrównuję i ponownie daję do piekarnika. W moim piekarniku ciasto piecze się ok.30min. w blaszce i 35min. w tortownicy w temp.190 stopni. Po przestudzeniu posypuję cukrem pudrem. Smacznego !!!

24 marca 2015   Dodaj komentarz
Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz

Kluseczka25 | Blogi