Szarlotka biszkoptowa
Składniki:
· 5 kwaskowatych jabłek obranych, startych na tarle o dużych oczkach
· łyżeczka cynamonu
· łyżka cukru
· łyżka masła
Jabłka przesmażamy na maśle z cukrem i cynamonem, często mieszając ok.8 min.
Składniki na biszkopt:
· 1 szklanka mąki pszennej przesianej
· 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej przesianej
· 3/4 szklanki cukru
· 1 cukier waniliowy
· 5 jaj w temp. pokojowej
· 200g. masła rozpuszczonego i ostudzonego
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Ubijam białka na puszystą pianę, daję cukier, ponownie ubijam. Dodaję żółtka i ubijam do czasu, kiedy piana stanie się puszysta i lśniąca.
Do masy wsypuję mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszam i na koniec wlewam przestudzone masło, łączę składniki.
1/3 masy wylewam na przygotowaną wcześniej blaszkę lub tortownicę, wyrównuję powierzchnię łopatką i daję do nagrzanego piekarnika na 10min. Kiedy ciasto lekko się zetnie i przyrumieni wyciągam z piekarnika i wykładam na ciasto przesmażone jabłka. Na jabłka daję pozostałą część masy biszkoptowej, wyrównuję i ponownie daję do piekarnika. W moim piekarniku ciasto piecze się ok.30min. w blaszce i 35min. w tortownicy w temp.190 stopni. Po przestudzeniu posypuję cukrem pudrem. Smacznego !!!